Camera’s dragen bij aan veilige stad; Goede resultaten

Elk jaar kijkt de gemeente terug op de resultaten van het cameratoezicht in Venlo. Ook in 2018 heeft het cameratoezicht bijgedragen aan de veiligheid in en rond de binnenstad.

 

Cameratoezicht van meerwaarde

De binnenstad van Venlo telt sinds 2016 in totaal 54 vaste camera’s. Daarnaast zijn 8 flexibele camera’s beschikbaar. De politie maakt veel gebruik van camerabewaking. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de camera-observanten van de gemeente. Ook wordt samengewerkt met de gemeentelijke handhavers op straat.

Afgelopen jaar was cameratoezicht vooral op de vrijdag- en zaterdagnacht van meerwaarde in het uitgaansgebied. Dankzij de camerabeelden konden in een vroeg stadium ongeregeldheden gesignaleerd worden. De politie kon hierdoor snel ingrijpen en op heterdaad verdachten aanhouden.

Ook bij de beveiliging van evenementen, demonstraties en voetbalwedstrijden blijkt cameratoezicht een onmisbare schakel in de veiligheidsketen voor de bezoekers. Hierbij zet de gemeente geregeld flexibele camera’s in.

 

Goede resultaten

Er zijn afgelopen jaar diverse acties geweest en successen behaald dankzij camerabewaking. Enkele opvallende resultaten.

Zo gebruikte de politie camera’s bij de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit. Dankzij de camerabewaking zijn bij winkeldiefstallen 26 personen aangehouden, bij vernielingen 21 en bij vechtpartijen 36. Ook zijn 28 personen beboet voor wildplassen. De camera-observanten hebben 32 keer gezien dat iemand onwel werd, waardoor hulp geboden kon worden. Camera’s zijn ook ingezet om jeugdoverlast aan te pakken, bijvoorbeeld in Vastenavondkamp in Blerick.

Bij diverse (risico)thuiswedstrijden van VVV zijn 2 flexibele camera’s ingezet. Hierbij zijn vooral de supportersstromen van en naar het stadion gevolgd. Ook was er toezicht op de supporters in de binnenstad. Hierdoor kon de politie vroegtijdig ingrijpen op het moment dat de openbare orde verstoord dreigde te worden. Zodoende zijn diverse malen supporters van de bezoekende partij al voordat de situatie escaleerde, uit het centrum gehaald en naar het stadion begeleid.

Het cameratoezicht wordt in elk geval verlengd tot 1 mei 2022.

 

Bron: Nieuws.nl
Datum: 17 mei 2019