Celstraf voor Bunschoter die agente probeerde te wurgen

AMERSFOORT – Joeri B. uit Bunschoten is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat hij in maart een agente probeerde te wurgen in Amersfoort. Volgens de rechtbank is er genoeg bewijs dat B. zeker vijftien seconden lang haar keel dichtkneep.

De agente kwam uiteindelijk los door haar eigen handelen en dankzij de hulp van collega’s, niet omdat B. haar losliet. Daarom beschouwt de rechtbank het als een poging om de agente van het leven te beroven. Poging tot doodslag dus. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat het ging om geweld tegen agenten. Ook speelt mee dat de 22-jarige B. al een strafblad had.

GEWELDSEXPLOSIE

B. was in de nacht van 9 op 10 maart samen met zijn verloofde, familie en vrienden uit Bunschoten op pad in Amersfoort. Na een incident in een café, verzoekt de politie ze om het centrum te verlaten. Even later volgt opnieuw een melding over de groep. Eén van hen zou een ruit vernield hebben. Een getuige wijst de verloofde van B. aan.

Als agenten de vrouw willen aanspreken, bemoeit B. zich ermee. Volgens de rechtbank volgt “een geweldsexplosie” tegen de agenten. Een van hen verklaarde later: “Het geweld wat toen op mij en mijn collega’s werd uitgeoefend ging van 0 tot 100. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat dit beestachtig was en zonder geweten”.

DOODSANGSTEN

De vrouwelijke agente wordt in het tumult op haar hoofd geslagen. Ze raakt buiten bewustzijn en valt op de grond. Als ze weer bijkomt, merkt ze dat ze geen adem meer krijgt. B. houdt haar in een wurggreep. De andere agenten proberen haar te ontzetten en schoppen en slaan B. Maar pas als ze dreigen met een taser, laat hij los.

De vrouw verklaarde later dat ze vreesde voor haar leven. “De doodsangsten beleef ik keer op keer opnieuw in mijn nachtmerries.” Ze liep verwondingen aan haar gezicht op en een zware hersenschudding. Ze kan nog altijd niet werken. Ook de andere agenten gaven aan dat zij in hun carrière nog niet eerder met zulk heftig geweld zijn geconfronteerd.

CELSTRAF EN SCHADEVERGOEDING

De rechtbank legt bewust een straf op die langer is dan de tijd die de man in voorarrest zat. Dat betekent dat hij direct de gevangenis in gaat. Ook moet hij 6000 euro schadevergoeding betalen aan de agente, en 500 euro aan elk van de andere drie betrokken agenten.

Na de celstraf komt de man onder toezicht van de reclassering. Ook moet hij zich laten behandelen in een kliniek en krijgt hij een alcohol- en drugsverbod.

REACTIES

De vechtpartij werd gefilmd door een bewoner en die beelden kwamen via de website Dumpert online. Het bracht een golf van geschokte reacties teweeg.

De beelden speelden ook een rol in de rechtbank. Ze werden daar vertoond, samen met de beelden die gemaakt waren met een bodycam van één van de agenten.

 

Bron: RTV Utrecht
Gepubliceerd: donderdag 25 oktober 2018, 13.34 uur