Criminaliteit in wijk Veldhuizen in Ede daalt door camera’s

Camera toezichtruimte

EDE – De criminaliteit in de Edese wijk Veldhuizen A (de Horsten en de Burgen) is flink gedaald nadat eind 2008 op diverse plaatsen in de wijk is begonnen met cameratoezicht. In Veldhuizen A halveerde het aantal incidenten in twee jaar tijd terwijl in heel Ede de criminaliteit slechts langzaam afneemt.

Dat blijkt uit de evaluatie van het cameratoezicht over de afgelopen vijf jaar die dinsdag werd gepresenteerd door de afdeling Strategie en Onderzoek van de gemeente Ede.

Ede kent op dit moment cameratoezicht rond het Museumplein, in Veldhuizen A, bij het Soembaplein en sinds een maand in de wijk Rietkampen. De camera’s op het Museumplein hangen daar al sinds 1998. Deze zorgen sinds die tijd voor een structurele afname van het aantal vernielingsincidenten en mishandelingen op het plein.

Of cameratoezicht gezorgd heeft voor verplaatsing van het probleem naar andere delen van Ede, kan niet direct bewezen worden. Wel werd geregistreerd dat terwijl de incidenten op het Soembaplein licht terugliepen, de incidenten in de aangrenzende straten juist toenamen.

Ook was er volgens de politie na het ophangen van de camera’s in Veldhuizen A een tijdelijke verplaatsing waar te nemen van de criminaliteit naar Veldhuizen B.

Bron: De Gelderlander
Gepubliceerd: 24-03-17, 15:29