Filmende agent dempt onrust, meldkamer extra steun in rug

Politie-bodycams

DEN BOSCH – Ze filmden ongeregeldheden tijdens het uitgaan op Stratumseind en agressie van Helmondse voetbalsupporters. De proef met ‘bodycams’ beviel de politie: „Mensen houden zich in.”

Er werd gegooid met stenen, fietsen en ijzeren staven. Agenten filmden met hun bodycam, een minicamera op het uniform, hoe ze na de wedstrijd Helmond Sport – MVV op 6 april werden bekogeld door voetbalsupporters. Twee hooligans werden er aangehouden, zeventien kregen er een gebiedsverbod. Als zij terechtstaan kunnen de opnames van de bodycams zomaar een cruciale rol spelen als (ondersteunend) bewijs.

Bestaansrecht
Daarmee zouden de minicamera’s meteen hun bestaansrecht hebben bewezen. Vanaf de jaarwisseling heeft de politie Oost-Brabant deelgenomen aan het experiment, waarin ook agenten in andere delen van het land ervaring opdeden. Een succesvol experiment, volgens de politie. „Agenten merken dat mensen zich inhouden als ze beseffen dat er filmopnames worden gemaakt”, zegt Dianne van Gammeren, districtschef van de politie Den Bosch. „De grote winst is dat het de-escalerend werkt.”

In Oost-Brabant ging het om dertig minicamera’s waar afgelopen jaar ongeveer honderd agenten de straat mee op zijn gegaan. In de eerste vier maanden van 2018 werden ruim duizend filmpjes gemaakt. Dag en nacht zijn opnamen gemaakt. Ook onder slechte weersomstandigheden blijkt de kwaliteit goed. „Wij wilden verder vooral weten of de bodycams voor ons werk een toevoeging kunnen zijn en aan welke juridische en technische randvoorwaarden dan moet worden voldaan.”

Stratumseind
Agenten van het Eindhovense horecateam film(d)en hun contact met het uitgaanspubliek in het Stratumseind. De meldkamer kan live meekijken en luisteren. „En dat helpt enorm bij het bepalen bij de inzet en aansturing”, zegt John Jacobs, die namens politie Maasland bij de proef was betrokken. „Direct meekijken en meeluisteren als agenten, kan nog niet overal. Op basis van de opgedane ervaringen is het niet uitgesloten dat dit in de toekomst wel kan.”

De leiding heeft de ervaringen van de proef inmiddels gedeeld met de nationale korpsleiding. Van Gammeren: „Naar verwachting neemt de leiding eind dit jaar een besluit over de eventuele invoering van mini-camera’s als operationeel middel voor de agenten. Wij gaan er de komende tijd mee door volgens de afspraken die van toepassing waren tijdens het experiment.”

 

Zes vragen over de inzet van bodycams

Waarom heeft de politie de afgelopen tijd geëxperimenteerd met minicamera’s?

Op veel plaatsen in het land gebruikt de politie al jarenlang bodycams. Bijvoorbeeld in het uitgaansleven, bij voetbalwedstrijden en evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Er was onvoldoende zicht op de concrete effecten ervan op het politiewerk. Daarom is in 30 ‘proeftuinen’ een experiment gestart waarbij het effect is onderzocht met wetenschappers. Er is gekeken naar het gebruik, de techniek en de juridische kant.

Over wat voor camera’s gaat het?

Tijdens het experiment zijn verschillende soorten camera’s getest. In Oost-Brabant waren bijvoorbeeld naast bodycams waarmee je alleen (geluid)opnames maakt ook camera’s getest in het Eindhovense uitgaansgebied waarmee de meldkamer live kan meekijken. Politiemedewerkers bepalen in principe zelf wanneer ze de camera aanzetten. In Eindhoven gebeurt dit soms op afstand door de meldkamer.

Waar zijn minicamera’s geschikt voor?

De opnamen kunnen van pas komen bij het opsporen van verdachten. Ze kunnen ook geschikt zijn als (ondersteunend) bewijsmateriaal bij rechtszaken.

Hoe zit het met de privacy?

Landelijk zijn agenten verplicht om het maken van opnamen aan te kondigen. Maar toestemming is niet nodig. Een rood lichtje op de camera laat zien dat de camera ‘werkt’. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een intern politiesysteem. Dat mag met tussentijdse toetsing maximaal vijf jaar duren.

De Wet politiegegevens (Wpg) beschrijft onder meer wat je met de opnamen mag doen. Beelden mogen niet zo maar gepubliceerd of op sociale media geplaatst worden.

Wat zijn voordelen van de minicamera’s?

De Nederlandse Politiebond is voorstander van bodycams om drie redenen. Ze dragen bij aan de veiligheid van de agent, vindt voorzitter Struijs. ,,Daarnaast ondersteunen ze het lerend vermogen bij de politie. En ten derde leveren ze bewijs op.”

Wat zijn de nadelen van de camera’s?

Camera’s kunnen ervoor zorgen dat mensen zich vanwege de camera inhouden (zoals is gebleken bij het experiment bij de eenheid Oost-Brabant). Maar uit onderzoek buiten Oost-Brabant blijkt dat camera’s er ook toe kunnen leiden dat iemand zich afreageert op de camera en agent.

 

Bron: Eindhovens Dagblad
gepubliceerd: donderdag 20 september 2018 om 8:34