Veilig gevoel dankzij camera’s – minder mensen angstig

Nelson Mandelabrug

ZOETERMEER – Zoetermeerders voelen zich steeds veiliger op de Mandelabrug en in het Stadshart. Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat het cameratoezicht daarbij helpt.

Dat wordt duidelijk uit een onderzoek onder in totaal bijna elfhonderd passanten op de Mandelabrug, in het Stadshart en in de wijk Buytenwegh. Dit zijn plekken waar cameratoezicht is. De gemeente meet elke vier jaar of cameratoezicht nog zinvol is.

Het gaat dan vooral om het gevoel van veiligheid zoals de mensen ervaren. En in alle drie de gebieden waar de gemeente cameratoezicht heeft ingesteld, blijkt dat velen van de ondervraagden zich veiliger voelen dan voorheen, schrijft burgemeester Aptroot aan de gemeenteraad. Op de Mandelabrug, waar al veertien jaar camera’s hangen, stijgt het aandeel van mensen die zich er veilig voelen nog steeds. In 2004 voelde 74 procent zich daar veilig, dat is nu 88 procent. Het deel van de passanten dat zich daar nooit veilig voelt is inmiddels nog geen half procent.

In het Stadshart en het Stadhuisplein voelen zich inmiddels op een enkeling na alle ondervraagden (94 procent) zich veilig. Vier jaar geleden was dat nog 84 procent. De helft van de bezoekers denkt dat cameratoezicht daarin een rol speelt, een kwart van de ondervraagden denkt dat de camera’s niets uitmaken.

Conclusie

Voor Buytenwegh is dit de eerste meting die daar is gehouden, zodat er nog geen conclusies zijn te trekken. Duidelijk is wel dat het veiligheidsgevoel achterblijft bij dat van de ondervraagden op de Mandelabrug en het Stadshart. Wel zei twee derde van de ondervraagden zich veiliger te voelen door cameratoezicht in de wijk

Aptroot meldt ook dat de door de gemeenteraad gewenste pilot met mobiel cameratoezicht niet doorgaat. De bedoeling was om met de proef uit te zoeken of het wenselijk is om als gemeente één of meerdere mobiele camerasystemen te kopen, of dat kan worden volstaan met huur. Daarvoor zette de raad een halve ton opzij. De proef zou dit jaar van start gaan, maar omdat de technische ontwikkelingen de gewenste camera’s achterhaald maakt, komt Aptroot nu namens het college nu met een andere oplossing.

Burgemeester Aptroot stelt ‘flexibel cameratoezicht’ voor, met camera’s die gemakkelijk aan een lantaarnpaal of brug kunnen worden gehangen. De camera’s zijn via een zender verbonden met de politie. De camera’s kunnen bij de politie worden besteld voor een dag of voor langere tijd. Inmiddels heeft Aptroot ze al ingezet bij evenementen en onlangs nog om toezicht te houden in het Van Tuyllpark. Hij is tevreden over de resultaten. Ook wat betreft kosten is er nu meer mogelijk: als de huidige huurcamera’s in Buytenwegh worden vervangen door deze camera’s, is er structureel geld over voor flexibel cameratoezicht en hoeft er geen geld bij, meldt Aptroot.

 

Bron: Algemeen Dagblad
Gepubliceerd: zaterdag 8 december 2018