Vast en tijdelijk cameratoezicht

Tot voor kort mochten Gemeenten alleen maar werken met vaste camera’s op vooraf bekendgemaakte plaatsen. Ze zijn statisch en worden voor langdurig toezicht gebruikt op plekken met een verhoogde kans op verstoringen van de openbare orde, bijvoorbeeld winkelstraten of uitgaansgebieden.

Op verzoek van de Nederlandse Gemeenten is sinds 1 juli 2016 is de Gemeentewet aangaande cameratoezicht (Artikel 151c) aangepast. Burgemeesters hebben (met de goedkeuring van de Gemeenteraad) de bevoegdheid gekregen om camera’s snel en flexibel in te zetten bij de aanpak van zich verplaatsende overlast en criminaliteit. De vaste camera’s aan gevels en dakranden zijn nuttig, maar niet snel inzetbaar voor bestrijding van zich verplaatsende overlast. Gemeenten kunnen volgens de nieuwe regeling zelf bepalen welke vorm van cameratoezicht het handigst is. Zo is maatwerk mogelijk en kan de veiligheid in de publieke ruimte verbeteren. De maatregel ondersteunt de aanpak van overlast door hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers. Flexibel (ofwel tijdelijk) cameratoezicht levert ook tijdwinst op, omdat niet meer voor elke verplaatsing een aparte procedure nodig is.

 

De MCU voor tijdelijk cameratoezicht

De ComViNet D25CVNMOB Mobiele Camera Unit (MCU) is speciaal ontworpen voor tijdelijk camera- toezicht. Een lichtgevoelige HD PTZ Dome camera met een 4G/3G GSM router en een lichtgewicht Lithium-Ion accu plus lader vormen de basis voor het ontwerp van deze Mobiele Camera Unit. De MCU draagt zijn digitale beeldinformatie draadloos via het GSM netwerk over en maakt de aanleg van een bekabelde infrastructuur overbodig. De unit is eenvoudig en snel door één persoon tegen een gevel of lichtmast te plaatsen en kan binnen een uur operationeel zijn. Met een lichtnet aansluiting, of voor korte duur autonoom (24 uur), is deze Mobiele Camera Unit ideaal inzetbaar bij tijdelijk cameratoezicht in o.a. stadscentra (uitgaansgebieden), bij stadsaf- sluitingen, op parkeerplaatsen, bedrijventerreinen, bij evenementen of voor toezicht op illegale vuilstortingen.

 

Pan Tilt Zoom dome camera

De PTZ dome camera van de MCU is compact en levert een gedetailleerd Full HD beeld met 1080P resolutie met 25 frames per seconde (fps) en heeft een 25 x optische zoom. Hiermee is de identificatie van personen tot op 160m afstand mogelijk.
De toepassing van Starlight technologie maakt deze camera zeer lichtgevoelig, zodat de camera ook bij zeer lage lichtniveaus (tot 0,005 Lux) nog steeds een gedetailleerd kleurenbeeld geeft. Is het lichtniveau nog lager, dan schakelt de camera automatisch over naar de nacht-stand (zwart-wit) en wordt de geïntegreerde infrarood verlichting automatisch ingeschakeld. De reikwijdte van de IR- verlichting bedraagt 100m.
De Pan Tilt Zoom inrichting biedt een soepele bediening waarmee zowel overzicht als details snel in beeld kunnen worden gebracht. Dankzij het ONVIF protocol is de MCU te koppelen met alle gangbare Video Management Systemen / meldkamers.

 

4G/3G GSM signaaloverdracht

Op locaties waar men tijdelijk toezichtcamera’s wil toepassen is bekabelde infrastructuur in de meeste gevallen niet voorhanden. De doorlooptijd voor vergunningaanvraag en goedkeuring vergt te veel tijd en de uitvoering is kostbaar. De ComViNet MCU is uitgerust met een 4G/3G GSM router die voor een draadloze signaaloverdracht zorgt. Hierdoor kan de ComViNet MCU snel en eenvoudig worden ingezet.
De datasnelheden* van de 4G GSM verbinding zijn in de regel voldoende voor de overdracht van het Full HD, 25 fps videobeeld. In het geval van een verstoring of bij een geringe dekking van het 4G netwerk zal de router, als alternatief, naar een 3G verbinding overschakelen. Gezien de lagere bandbreedte van de 3G verbinding zal het videobeeld in resolutie en beeldfrequentie terugschakelen, maar blijft het beschikbaar.
De GSM router beschikt over 2 SIM-kaart slots. De MCU wordt standaard geleverd zonder SIM- kaart(en). De gebruiker kan hiervoor zelf “onbeperkte data” SIM-kaarten aanleveren of ComViNet kan hiervoor, op verzoek, een abonnement afsluiten.

 

Databeveiliging

De overdracht van beeldinformatie via een GSM netwerk vraagt om extra beveiligingsmaatregelen. De MCU wordt in de GSM router afgeschermd door een geïntegreerde Firewall en kan alleen benaderd worden via een geencrypte VPN tunnel. Voor de VPN tunnel is aan de centrale zijde een identieke router nodig, die u separaat wordt aangeboden. Hiermee wordt toegang door derden (onbevoegden) onmogelijk. Via een additionele VPN verbinding of per SMS dienst kan ComViNet op afstand service en onderhoud bieden.

 

Cameravoeding

In tegenstelling tot de dataverbinding, is een netvoeding sneller voorhanden. Zij het vanuit het pand waar de MCU tijdelijk tegen de gevel geplaatst moet worden of vanuit een lichtmast. De MCU wordt geleverd met een 3m netvoedingskabel met een driepolige CEE stekker (blauw) of Schuko stekker voor een snelle, weersbestendige en bedrijfszekere aansluiting. De netvoedingsaansluiting van de MCU is voorzien van een zekeringsautomaat voor de stroombeveiliging. Omdat lichtmasten niet in alle gevallen een continue netspanning bieden is de MCU voorzien van een accu en een laadeenheid om 24/7 operationeel te kunnen zijn. De afgenomen stroom van het lichtnet is beperkt tot 4A max en is voldoende om in de nachtelijke uren de accu op te laden.

 

Accu, laadeenheid en afstandsbediening

Bij het automatisch uitschakelen van de Openbare Verlichting of het tijdelijk wegvallen van de netspanning wordt de voeding van de MCU overgenomen door een ingebouwde hoogwaardige lithium-ijzerfosfaat accu. Dit is de laatste ontwikkeling op het gebied van Lithium- Ion-accu’s en deze kenmerkt zich door zijn hoge veiligheid, duurzaamheid, lange levensduur, lage zelfontlading, lichtgewicht, compact formaat en zijn hoge belastbaarheid in laad- en belasting stromen. Een extra accubeveiliging schakelt de accu af bij te hoge of te lage accu spanningen en beschermd zo alle actieve componenten. Bij een volledig geladen accu kan de MCU tot wel 24 uur autonoom functioneren en is daardoor ook geschikt om voor kortstondige evenementen te worden ingezet. De MCU wordt voortijdig geplaatst en met een meegeleverde afstands- bediening kan de geïnstalleerde MCU worden in- en uitgeschakeld. Zo komt de accucapaciteit geheel ten goede voor het toezicht tijdens het event.
De ingebouwde lader is specifiek geschikt voor de lithium-ijzerfosfaat accu en houd deze in optimale conditie dankzij zijn intelligente laadalgoritme.

 

Camerabox en sleutelcontact

Alle elektronisch componenten (m.u.v. de PTZ Dome camera) zijn ondergebracht in een slagvaste en weerbestendige kunststof camerabox die met twee cilindersloten wordt afgesloten. De unit wordt geleverd met een montagebeugel voor gevel- of mast montage (diameter van 80 tot 150mm). Alles is er aan gedaan om een licht- gewicht en robuuste unit te ontwerpen. Het gewicht van de unit is beperkt gebleven tot 18 kg. De MCU is tevens voorzien van een sleutelcontact (aan de onderzijde van de unit) zodat de unit voor tussentijdse opslag in zijn geheel kan worden uitgeschakeld en de accu op spanning blijft wanneer de unit niet wordt gebruikt.

 

 

Tijdelijk cameratoezicht
Tijdelijk cameratoezicht

 

Dienstverlening ComViNet

Als System Integrator kan ComViNet u verder ondersteuning bieden met het uitvoeren van locatieopnamen, het maken van de camera- projectering, de installatie, integratie in bestaande of nieuw Video Management Systeem / meldkamer, tijdelijke opslag en onderhoud. Graag maken we voor u een aanbieding op maat.